Historia

100 anys amb la ràdio

SER Podcast

Imagen de 100 anys amb la ràdio

100 anys amb la ràdio: 2006, inauguració Parc Recerca Biomèdica

Aquell 2006 va ser un any informativament molt intens. Va començar amb l’entrada en vigor de la llei antitabac, que prohibia fumar a l’interior dels establiments, i amb l’acord entre el president Zapatero i el líder de Convergència, Artur Mas, per desencallar el nou Estatut d’Autonomia per Catalunya. També va ser notícia l’anunci d’ETA, al març, de fer una treva permanent que va trencar al desembre amb un atemptat a Barajas, on van morir dues persones. I a Catalunya, hi va haver relleu presidencial perquè Montilla va succeir a Maragall, que abans, concretament el 14 de maig, va inaugurar el Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona.Digitalització de les cintes magnètiques originals: Biblioteca de Catalunya.

100 anys amb la ràdio: 1985, el Barça guanya la Lliga

Aquell campionat arribava després d’11 anys d’espera. I és que el Barça no aixecava el trofeu des de la Lliga del 74, que tothom anomenava com la Lliga de Cruyff; igual que la del 85 de seguida es va batejar com la de “l’Urruti t’estimo”, gràcies a la ràdio.Digitalització de les cintes magnètiques originals: Biblioteca de Catalunya.

100 anys amb la ràdio: 1990, neix el 'Parlar per parlar' presentat per Gemma Nierga

Aquell 1990 va ser notícia l’alliberament de Nelson Mandela, després de passar 27 anys empresonat, la invasió de Kuwait per part d’Iraq, l’atemptat d’ETA a Sabadell que va provocar 8 morts, l’esclat de l’escàndol de l’aluminosi al Turó de la Peira i l’inici d’un programa que seria història de la ràdio i memòria sentimental d’un país.Digitalització de les cintes magnètiques originals: Biblioteca de Catalunya.

100 anys amb la ràdio: 1961, posada en marxa del segell discogràfic Edigsa

Aquell 1961 va ser notícia que Yuli Gagarin de la Unió Soviètica es va convertir en el primer ésser humà a viatjar a l’espai exterior, i també ho va ser la construcció del mur de Berlín. Mentrestant a Catalunya, s’iniciava un moment d’eclosió cultural, perquè aquell va ser l’any de la fundació d’Òmnium Cultural, de l’aparició de Cavall Fort, de la creació dels 16 jutges i de la posada en marxa del segell discogràfic Edigsa.Digitalització de les cintes magnètiques originals: Biblioteca de Catalunya. Amb el suport de l'Àrea Metropolitana de Barcelona

100 anys amb la ràdio: 1940, el president Lluís Companys mor afusellat

Aquell 1940 la Segona Guerra Mundial va condicionar la història de bona part de la humanitat. Charles Chaplin ve estrenar “El Gran Dictador”, mentre Adolf Hitler ocupava París. I a Catalunya, el 15 d’octubre era afusellat el president Lluís Companys.A l’acabar la guerra civil, el president de la Generalitat s’havia exiliat a França, d’on no va voler marxar malgrat l’ocupació nazi per no perdre el contacte amb el seu fill, que estava ingressat per problemes de salut mental en una institució de la Bretanya.Digitalització de les cintes magnètiques originals: Biblioteca de Catalunya.

100 anys amb la ràdio: 2017, 1 d'octubre

Aquell 2017, Donald Trump va jurar el càrrec de president dels Estats Units,. El Regne Unit va iniciar el procés de sortida de la Unió Europea, conegut com el Brexit. Arran del cas Weinstein va començar el moviment “MeToo”, per denunciar l’assetjament sexual que pateixen les dones. A Catalunya, sobretot, aquell va ser l’any de l’atemptat a la Rambla de Barcelona el 17 d’agost i el del Referèndum. L’1 d’octubre del 2017 el govern de la Generalitat, presidit per Carles Puigdemont, va organitzar un referèndum d’independència que va ser declarat il·legal pel govern espanyol.Digitalització de les cintes magnètiques originals: Biblioteca de Catalunya.

100 anys amb la ràdio: 1988, vaga general

Aquell 1988 va ser notícia la retirada de les tropes de la Unió Soviètica de l’Afganistan i el final de la guerra Iran-Iraq. Mentrestant a Catalunya va ser l’any de l’estrena del musical Mar i Cel de Dagoll Dagom, de la mort del president Josep Tarradellas i del fitxatge de Johann Cruyff com a nou entrenador del Barça. Però el 1988 també és recordat per la vaga general del 14 de desembre.Digitalització de les cintes magnètiques originals: Biblioteca de Catalunya.

100 anys amb la ràdio: 1983, l'Expropiació de Rumasa

Una de les notícies més importants d’aquell 1983 va ser que, per primera vegada, l’Institut Pasteur de París va ser capaç d’identificar i aïllar el virus de la SIDA. Mentrestant, a l’àmbit espanyol, van destacar dos fets rellevants: l’aprovació de la llei de l’avortament i l’expropiació de Rumasa.Digitalització de les cintes magnètiques originals: Biblioteca de Catalunya.

100 anys amb la ràdio: 2008, la inauguració de l'AVE

El 20 de febrer del 2008 va sortir de la capital catalana el primer AVE que connectava amb la capital espanyola. Per fi es feia realitat una reivindicació que es remuntava als anys 90, quan es va construir la línia Madrid-Sevilla.Digitalització de les cintes magnètiques originals: Biblioteca de Catalunya.

100 anys amb la ràdio: 1945, Mauthausen

 Aquell va ser l’any del final de la Segona Guerra Mundial. I entre les notícies relacionades amb el conflicte destaquen el suïcidi de Hitler, l’atac nuclear dels Estats Units amb les bombes contra Hiroshima i Nagasaki, la fundació de les Nacions Unides,... I a més es va descobrir que el règim nazi havia perpetrat una de les atrocitats més grans de tota la història de la humanitat: l’Holocaust.Digitalització de les cintes magnètiques originals: Biblioteca de Catalunya.

Sobre el podcast

100 moments clau de la història de Catalunya associats als 100 anys de la Ràdio Barcelona i els seus sons. Uns espais que s’emetran durant tot l’any 2024 realitzats per l’historiador i comunicador radiofònic Xavier Caramaniu, amb l’assessorament del documentalista Xavier Sánchez.